Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym przeróżne obyczaje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które stereotypowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym i w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma ściśle mówiąc wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest wyborna i sycąca.