Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niesłychanie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w istocie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film