Dobra włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne jedzenie włoskie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. o restauracji Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film